Yelkenci Han

Yelkenci Han

Yelkenci Han kuşkusuz İstanbul’un en önemli hanlarından biridir. Nitekim Ceyhan Güran konuyla ilgili incelemesine şöyle başlamaktadır: “[XVII. yüzyılın] günümüze eski karakterini muhafaza ederek intikal etmiş en önemli örnekleri, Kösem Sultan’ın yaptırdığı Büyük Valide Hanı ve Köprülü Fazıl Ahmed Paşa’nın inşa ettirdiği Vezir Hanı Şeker ve Yelkenciler Hanlarıdır”.

Yelkenci Han’ın 1969 yılındaki halini ise hanı Ara Güler ile birlikte gezen Çetin Altan’ın kaleminden okuyalım: “Oradan Yelkenci hanına girdik. Kalın taş bir kemer kapının arkasında daracık bir yol uzanıyordu. Yolun her iki tarafında hanın atölye olmuş taş odaları vardı. Vaktiyle burada eski kadırgaların yelkenleri yapılırmış. Şimdi sadece yelken yapan iki atölye kalmıştı. Hanın içindeki dar sokak biçimi yolun başında küçük bir kahve ocağı görünüyordu. Çalışanlar orada ayak üstü çay içiyorlardı. Oraya yanaştık. Birer çay söyledik. Oluklu saçtan üstü yarım kavis biçimindeki uzun asker barakalarının, taştan ve çok daha kocamanı gibiydi. Yelkenci Han”.

Bugün maalesef Yelkenci Han da ülkemizin birçok tarihi hanı gibi bakımsız kalmış durumdadır. Haliç’e bakan, şehrin merkezi yerinde bulunan hanın çok geç olmadan restore edilmesi gerekmektedir.

Kaynaklar:

  • Ceyhan Güran, Türk Hanlarının Gelişimi ve İstanbul Hanları Mimarisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, sayfa 44.
  • Çetin Altan, Al İşte İstanbul, İstanbul, Yazko, 1980, sayfa 65.

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz

Fotoğraflar