Süleymaniye Camii ve Külliyesi
Süleymaniye Camii birçok bakımdan İstanbul’un en önemli birkaç yapısından biridir. Öncelikle Süleymaniye Camii çok büyük bir yapıdır. İstanbul’un XVI. yüzyıla ait en büyük cami ve külliyesidir. Süleymaniye sadece bir cami değil, camiyi de içeren bir külliyedir. Bu külliyede medreseler, dârüzziyâfe yani aşevi, şifâhâne, han, hamam, dükkanlar ve türbeler bulunur. Süleymaniye içinde Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan’ın türbeleri vardır. Bu yapılar bütünü, Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Yapının bir tepe üzerinde yer alan konumu, onu İstanbul siluetinin ayrılmaz bir parçası haline getirmiştir.
Yapının projesi önceden çizilmiştir. Böylece yapı bittiğinde nasıl bir biçimde olacağı ve dahası şehrin farklı yerlerinden nasıl görüneceği önceden bilinmekte ve ilgililere gösterilmiş olmaktadır.
Süleymaniye’nin temeli 1550 yılında atılmıştır. İnşaatın bitişi ve yapının açılışı ise 1557’de gerçekleşmiştir. Mimar Sinan açılış günü yapının anahtarını Sultan Süleyman’a sunmuş ancak padişah yapıyı kullanıma açma işini mimarına vererek onu onurlandırmıştır. Anahtarı alan Mimar Sinan kapıyı “Yâ Fettâh” diyerek açmıştır.
Kaynak
Selçuk Mülâyim, “Süleymani Camii ve Külliyesi”, DİA, c. 38, 114-119.
Bu sayfayı paylaşabilirsiniz