Arkas

1902

Arkas

Zaman Tüneli

1902
Arkas
Gabriel J. B. Arcas
1916
Arkas
Askeri Sansür Heyeti tarafından mühürlenen mektup
1916
Arkas
İsviçre'de bir firmaya gönderilen mektup
1944
Arkas
Lucien G. Arcas
Arkas
Ahmet Hamdi Bey'in gözünden İzmir Limanı
1966
Arkas
Arkas, deniz ticaretine yoğunlaşıyor
2022
Arkas
Arkas

1900’lü yıllar ve Anadolu ekonomisinin belkemiği İzmir… Yüzlerce yıllık limanıyla Osmanlı’nın Avrupa’ya açılan kapısı. Verimli topraklarında yetişen pamuğundan tütününe, üzümünden incirine her çeşit ürün sadece doğuya gitmekle kalmıyor, batı ülkelerine de İzmir’den gönderiliyordu.

Bu gözde liman kentinde, Gabriel J. B. Arcas tarafından 1902 yılında ithalat şirketi olarak kurulan Arkas, 1944 yılında Lucien Gabriel Arcas’ın öncülüğünde uluslararası taşımacılık alanında faaliyet göstermeye başlar. Aynı yıl ilk gemi acenteliğinin yanı sıra Levant Express ile tren taşımacılığı alanına girilir. Bir sonraki yıl, 1945’te ise ilk gemi yüklemesi Mısır’a yapılır. Gemilere Mısır’a götürülmek üzere meşe palamudu yüklenir.

Arkas’ın gelişimi halen Arkas Yönetim Kurulu Başkanı olan Lucien Arkas’ın, 1964 yılında Lucien Arkas Vapur Acenteliği’ni kurması ve ardından da 1978 yılında kuzey Avrupa’ya ilk konteyner yüklemesini yapması ile başlamıştır. İlk şubesini 1972 yılında İstanbul’da açan Arkas, bu taşıma modelini müşterilere tanıtır.

Arkas, yaşanan değişimler doğrultusunda 1979’da Anonim Şirket oluşumuna yönlenir ve “Arkas Denizcilik ve Nakliyat” şirketi kurulur.

Dünya çapındaki armatörlerin acenteliğini yaparken diğer taraftan 1996 yılında kendi gemi filosunun oluşturmaya başlayan Arkas, 2000’li yılların başında Arkas Holding’in kurulmasıyla yeni bir yapılanmaya ve kurumsal oluşuma hız verir. Arkas bugün, armatörlükten acenteliğe liman işletmeciliğinden lojistiğe, gemilere yakıt ikmalinden otomotive, sigorta hizmetlerinden bilgi sistemlerine ve turizme kadar birçok alanda faaliyet gösteren 67 şirketi çatısı altında birleştiriyor.

Yurt dışında 25 ülkedeki ofislerinde ve yurt içinde 14 ofisinde toplam 7300 kişiye istihdam sağlayan Arkas, bugün 50 konteyner gemisi ile Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip. Filosunda ayrıca 7 tane Türk bayraklı yakıt ikmal tankeri bulunuyor. Arkas, Clarkson tarafından yapılan dünya gemi sahibi armatörler listesinde 20. sırada yer alıyor.

Faaliyet gösterdiği sektörlerde öncü yatırımları ile sadece kendi büyümesine değil, aynı zamanda sektörlerin gelişimine katkı sağlamayı da amaçlayan Arkas, liman işletmeciliğinde birçok ilke imza atmaya devam ediyor. Arkas 2001 yılında kurduğu Türkiye’nin en yüksek hacimli elleçleme yapan konteyner limanı Marport’u büyütmeye ve kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlar yaparken, burada liman işletmeciliği alanında elde ettiği know-how’ını yurt dışında değerlendirmek üzere İtalya’nın La Spezia kentindeki Terminal del Golfo limanı ile ortak oldu.

Türkiye’nin bir numaralı ihracat kalemi olan otomotivde uygun bir liman altyapısının bulunmadığını gözlemleyen Arkas, 2008 yılında otomotiv ihracatının önemli lojistik üslerinden biri olması amacıyla ülkenin ilk otomotiv ihtisas limanı olan Autoport’u kurdu. Türkiye’nin bir milyon civarında araç nakliyesi talebinin olduğu bölgede Autoport, Doğu ve Güney Marmara’daki otomotiv üreticileri ile distribütör firmaların depolama alanlarının kesişme noktasında bulunan konumuyla sektöre operasyonel kolaylık sağlıyor.

Arkas Lojistik 1989 yılında kurulduğunda konteyner ön ve son taşımları gerçekleştiriyordu. Bugün Arkas Lojistik; depoculuk, terminal hizmetleri, nakliye ve forwarding hizmetleri olmak üzere 3 ana iş kolunda hizmet verirken; İstanbul, İzmir, Denizli, Bursa, Mersin, İskenderun, Ankara, Eskişehir, Gaziantep Kayseri, Konya, Samsun, Trabzon ve Antalya başta olmak üzere Türkiye’de kendisine ait 14 ofisle faaliyet gösteriyor. Yurt dışında ise Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Yunanistan ve Çin’de 12 ofisi bulunuyor. Diğer ülkelerde ise 100’e yakın acente ağıyla tüm dünyaya ulaşım sağlıyor.

Türkiye’nin geleceğinin Anadolu’da olduğu düşüncesiyle Anadolu’nun gelişmesi, yerinde üretimin teşvik edilmesi için Anadolu kentlerinin uygun maliyetlerle limanlara bağlanması için demir yolunun önemine inanan Arkas, altyapı çalışmalarını da sürdürüyor. 2003 yılında kurulan demir yolu taşımacılığı şirketi Ar-Gü, 706 vagonuyla demiryolunda özel sektörde en fazla konteyner taşımasını yapıyor.

Türkiye’de multimodal lojistik merkezlerinin geliştirilmesi, Avrupa ile Asya arasında intermodal ağın yaygınlaşması amacıyla harekete geçen Arkas, Kartepe Lojistik Merkezi’ni (Railport) kuruyor. Demir yolu ya da karayoluyla Railport’a gelen yüklerin buradan hem Avrupa’ya hem Çin’e hem de Anadolu’ya dağıtılması hedefleniyor.

Uluslararası taşımacılık ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren bu şirketler, Arkas’ın yıllar süren uzun soluklu yolculuğunun elbette ki son durağı olmayacak. Hedeflere ulaşmak için öncelikle doğru hedeflerin belirlenmesi gerektiğine inanan Lucien Arkas “Başarılı olmak için öncelikle işinizi sevmeniz gerekir.” diyerek ekliyor; “…ve elbette çok çalışmanız.”

Uluslararası taşımacılığın, özellikle konteyner taşımacılığının Türkiye’deki simgesi haline gelen Arkas, geleceğe bu felsefeyle ilerliyor.

İletişim Bilgileri

Adres: Liman Cd. Arkas Binası No:38 Alsancak – İzmir
 
 
 

Bu sayfayı paylaşabilirsiniz