Baylan
1923
Zaman Tüneli
Baylan’ın hikâyesi, 1900’lü yılların başında dünyaya gelen Filip Lenas ve Yorgi Kiriçis’in 1919 yılında Yanya’dan İstanbul’a göç etmesi ile başladı. Filip ve Yorgi’nin İstanbul’da gittikleri ilk yer mütareke günlerinde eğlence merkezi kimliğini koruyan Beyoğlu, buldukları ilk iş ise buradaki bir Fransız pastanesinde oldu. Fransız pastanesinde 4 yıl boyunca çalışan Filip ve Yorgi, burada çikolata, pasta ve şekerleme yapmanın püf noktalarını şehrin en iyi pastacılarından öğrendiler. Artık kendi dükkanlarını açmanın zamanı gelmişti. İlk dükkan, 1923 yılında Beyoğlu Deva Çıkmazı’nda açıldı.
Lezzetli pastalar ve daha önce tadılmamış yeni lezzetler yaratarak işlerini sürdüren Filip ve Yorgi’nin markaları için seçtiği isim, Fransızca ‘Doğu’, ‘Şark’ anlamına gelen “L’Orient” sözcüğünün okunuşu olan Loryan oldu. İkinci şube, Karaköy’de eski Borsa Han mevkiinde açıldı. 1930’lu yıllarda Filip Lenas, vazgeçilmez Baylan klasiği Adisababa’yı icat etti. Aynı dönemde Baylan çikolata fabrikası Karaköy Mumhane Caddesi’nde faaliyete başladı. Loryan ismi 1937’de yerini Baylan’a bıraktı. Filip Lenas, 1940’ların sonlarına doğru Paris’ten getirdiği kalıplarla “madlen çikolata”nın sektördeki öncüsü oldu.
1931 yılında Filip Lenas’ın büyük oğlu, pastacılık duayeni Harry Lenas dünyaya geldi. Bay Harry, çocukluk yıllarında başlayan pastacılık mesaisini, bu alanda aldığı eğitimlerle taçlandırdı ve yaşamı boyunca sarf ettiği emekle Baylan’ın markalaşmasındaki başlıca aktör oldu. Lise yıllarında hayattaki en büyük tutkularından biri olan pastacılık kitaplarıyla ilk kez tanışan Harry, mezuniyetin ardından yaklaşık 1 yıl Baylan’ın imalathanesinde çalıştı. Pastacılık eğitimi almak üzere Viyana’da Zuckerbäcker Schule’e giden Harry, okul ile birlikte iki önemli staj yaptı ve pasta ve fırıncılık alanında duayen isimlerden eğitim aldı.
Eğitimi bittikten sonra İstanbul’a dönen Bay Harry, 1954 yılında Baylan’ın imza tadı Kup Griye’yi keşfetti. 1954 yılının bir diğer önemli olayı ise, Beyoğlu şubesine düzenli gelmeye başlayan edebiyatçılar sayesinde “Baylancılar” ekolünün doğması oldu. Behçet Necatigil, Atilla İlhan, Sait Faik, Hasan Pulur, Erdal Öz, Sevim Budak gibi duayen isimlerin müdavimi olduğu Baylan, edebiyat tarihinde eşi olmayan bir mertebeye ulaştı ve Türk edebiyatının önemli eserlerinde kendine yer bulup, en önemli edebi tartışmalarına ev sahipliği yaptı. 1961 yılında edebiyat dünyasının duayen isimlerinin uğrak mekanı olacak Kadıköy Baylan açıldı.
Bay Harry, İstanbulluları 1960’lı yıllardan itibaren İtalyan dondurma, espresso, kapuçino, tiramisu gibi daha önce hiç tatmadıkları lezzetlerle tanıştırdı. Yeni lezzetlerin yanı sıra hazırladığı yılbaşı sepetleri ve kırmızı ambalajlı kalp çikolataları ile ön ayak olduğu Sevgililer Günü kutlamaları ile İstanbulluların kültürel mirasına katkıda bulundu.
Yetmişli yaşlarına merdiven dayadığı günlerde marka mirasının devam etmesi için bir varis arayışına giren Harry Lenas’ın çabaları 2009 yılında sonuçlandı ve bu tarihte Altınkılıç ailesine ait olan Altınmarka şirketi Baylan’ı satın aldı. Kurumsal kimlik yenileme süreci ile birlikte yeni şubeleri de açılan Baylan, İstanbulluların uğrak noktası olmaya devam etti. Kıymetli Bay Harry Lenas, 2016 yılında hayata gözlerini yumdu, ancak ömrünü adadığı Baylan mirası yaşamaya devam etti.
2023 yılında Cumhuriyet ile birlikte yüzüncü yaşını kutlayan Baylan, bugün Kadıköy, Bebek, Galataport ve Kız Kulesi olmak üzere dört şubesi ile İstanbullulara hizmet veriyor. İstanbul’un Baylan’ı yüz yıllık geleneksel lezzet ile modern tatları birleştiriyor, şehrin kültürel dokusu ve damak tadı arasında köprü kurarak geçmişten geleceğe uzanan lezzetli bir mirasın taşıyıcısı oluyor.
İletişim
Mer Avni Mahallesi, Meclis-i Mebusan Caddesi, İnebolu Sokak, Ekemenhan No:1/5
34427 İstanbul/Beyoğlu
Tel: +90 212 244 07 00
baylangida.com
Bu sayfayı paylaşabilirsiniz