Sultanahmet Köftecisi
1920
Zaman Tüneli
Bugün Türk mutfak kültürüne etki edecek kadar ünlenen 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin öyküsü, Mehmet Seracettin Efendi’nin 1916 yılında temellerini attığı,1920 yılında kayıtlara geçen küçücük dükkânını Sultanahmet’te Divanyolu Caddesi köşesinde (şimdiki Milenyum taşının olduğu yer) açmasıyla başlar.
“Turan Kebapçısı” adıyla hizmet veren dükkânda, hiçbir baharat kullanılmadan, özenle seçilen etlere çok az miktarda ekmek, tuz ve soğan katılarak yoğrulan ve mangal ateşinde pişirilen köfteler sunulur. Etin gerçek lezzetini ortaya çıkaran bu köfteler, önce semt sakinlerinin sonra bütün İstanbulluların vazgeçemediği bir lezzet haline gelir.
Müşteri sayısı her geçen yıl artan Hacı Mehmet Seracettin Tezçakın, üç oğlu Mustafa, Selim ve İsmail ile çalışmaya devam ederken, 1944 yılında müessesenin adı “Halk Kebapçısı” olarak değiştirilir.
Babalarının 1952 yılında vefatından sonra oğulları, Mustafa, Selim ve İsmail, Tezçakın ailesinin 2. kuşak bireyleri olarak işletmenin başına geçerler. İlk dükkânın yerinin 1964 yılında istimlak edilmesi üzerine ikinci neslin temsilcileri İsmail ve Selim Tezçakın kardeşler, 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin bugünkü merkezinde “Meşhur Halk Kebapçısı” adıyla İstanbullulara hizmet vermeyi sürdürür.
İsmail Usta’nın oğlu Mehmet Seracettin Tezçakın, 3. kuşak olarak 1976 yılından itibaren dükkânda çalışmaya başlar. Bu dönemle birlikte işletmenin adına dünya mirası listesinde yer bulan “Sultanahmet” eklenir. Yaratılan müthiş lezzet ve dostane hizmetle işletme, önce “Sultanahmet Meşhur Halk Köftecisi”, daha sonra da “Tarihi Sultanahmet Köftecisi” adlarıyla kök salmaya ve markalaşmaya başlar. Bu dönem, Mehmet Seracettin Tezçakın’ın kardeşi Ali Cihat Tezçakın’ın da katılımıyla müessese daha da büyür.
Dedesinin Türk mutfak kültürüne kazandırdığı mirası, çağdaş bir anlayışla geliştiren Mehmet S. Tezçakın’ın oğulları İsmail Timur, Selim Sinan ve Mustafa Mert Tezçakın’lar 4. kuşak olarak yurt içinde ve yurt dışında ününü artıran işletmeye katılır. Franchise yöntemiyle yurt içinde başlatılan şubeleşme çalışmaları, gösterilen ilgi üzerine yurt dışına da taşınır. Kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin ilk yurt dışı şubesi açılır.
Artık bir dünya markası haline gelen Sultanahmet Köftecisi için 2016 ve sonrası Avrupa’ya açılma yılı olur. Almanya’da Münih ve Nürnberg, İngiltere’de Manchester, KKTC’de ise Mağusa’daki City Mall, yurt dışı şube ağına eklenir. Yatırım planlarına alınan ABD ve Bulgaristan’da şirket kurulur.
Şube sayısının giderek artması, yurt içinde ve dışında ününe ün katması, 1920 Sultanahmet Köftecisi’ni Türkiye’de ismi en çok taklit edilen marka haline getirir. Marka taklit edilmeye çalışılsa da, etin en sağlıklısı kullanılarak hiçbir baharat katılmadan adeta “lezzet topu” halinde servis edilen köfteler, asla taklit edilemez. Ancak, taklitlerin marka değerine zarar vermesini önlemek ve kolay ayırt edilmesini sağlamak amacıyla “bir süre için” işletmenin ismine ikinci kuşak temsilcilerden Selim Tezçakın’ın adı not düşülür: “Tarihi Sultanahmet Köftecisi – Selim Usta”.
Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından “Tanınmış Marka” olarak tescillenen işletme, 2017 yılından itibaren de “1920 Sultanahmet Köftecisi” markasıyla hizmet vermektedir.
1920 Sultanahmet Köftecisi, yüzyıllık bir işletme olmanın omuzlarına yüklediği sorumlulukla, ticari faaliyetlerin yanı sıra Türkiye’nin kültür mirasına sahip çıkmak amacıyla değişik projelere de imza atar.
Dünyanın en kapsamlı Osmanlı kâğıt paraları koleksiyonunun sahibi olan 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin üçüncü kuşak patronu Mehmet S. Tezçakın, Türkiye’ye bir para müzesi kazandırmak amacıyla yıllarca büyük özveriyle çalışmalar yürütür. Mehmet S. Tezçakın, işletmenin imkânlarıyla çok sayıda sergi açarak Osmanlı’nın emanetlerini, yeni kuşaklarla buluşturur.
Osmanlı kâğıt paraları üzerine yurt içi ve yurt dışı sergi, fuar ve müzayedelerin danışmanı ve bilirkişisi olan Mehmet S. Tezçakın, çalışmalarını 2005 yılında yayımladığı kitapla taçlandırır. Dünyada ilk ve tek olan ‘’Osmanlı İmparatorluğu Kâğıt Paraları’’ adlı eserine Kültür Bakanlığı’nca ‘’Kültür Yayını’’ belgesi verilir. Bugün dünyadaki tüm nümismatlar, Osmanlı kâğıt paralarını bu kitaptaki referans numaraları ile biriktirmektedir.
Mehmet Seracettin Tezçakın, bu çalışmalarını geniş kitlelerle paylaşmak, Osmanlı’nın unutulmaya yüz tutan geleneklerini yaşatmak amacıyla tedavülden kalkan paraları onlarca yıldır, “Diş Kirası”, “Bereket Parası” adı altında 1920 Sultanahmet Köftecisi müşterilerine hediye eder.
Yüz yıldır lezzetli köfteler ile markalaşan Sultanahmet Köftecisi, değerli ziyaretçilerine başarıyla hizmet vermeye devam etmektedir.
İletişim Bilgileri
Alemdar Mh., Divan Yolu Caddesi, No: 12, İstanbul
Bu sayfayı paylaşabilirsiniz